Вход

За да виждате сайта пълноценно, моля използвайте някои от тези браузъри:

mozila_logo

google_logo

Обучение в Колумбийски Университет, Ню Йорк – огромно вдъхновение за промяна ! ПДФ Печат Е-мейл

sash_logo_2016Ние сме 17 учители от всички краища на България, в това число и аз, Мария Кутрянска, учител по английски език в СУ „Васил Левски“, Велинград. Преподаваме различни предмети – английски език, корейски, математика, информатика, философия и биология в начални, основни и средни училища. Ние сме различни и по възраст, но това, което ни обединява е отдадеността на учителската професия и посветеността на нашите ученици. Общото между нас е стремежът да сме в крак с времето, да сме запознати с новостите в педагогическата теория и практика и творчески да ги адаптираме в работата си.

sash_1_2016

 

 

 

 

 

 

 

 

Тези качества бяха оценени от експертите на Фондация „ Америка за България“ и Института за международно образование, които ни дадоха прекрасната възможност чрез програмата Обещаващи лидери в образованието да се обучаваме в продължение на 3 незабравими седмици в Педагогическия Колеж към Колумбийски Университет в Ню Йорк, САЩ и да посетим едни от най-иновативните, креативни и фокусирани върху резултатите училища в Ню Йорк.

Целта на програмата ELTP бе да ни запознае с най-новите педагогически нововъведения в САЩ, както и да насърчи сътрудничеството между нас и американските колеги. Програмата имаше два взаимосвързани компонента: академичен и практически.

sash_2_2016

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Теоретичният курс се основаваше на дизайна - на учебната програма, на оценяването, на преподаването – фокусирани върху развиване и задълбочаване на разбирането на важните идеи, а не на тяхното запаметяване и възпроизвеждане в клас. Проектно – базираното обучение, връзката с реалния живот и създаването на професионални училищни общности бяха само някои от акцентите в обучението.

Това, което най – силно ни впечатли при посещението на училищата не бе техническата обезпеченост с лаптопи, iPad-и и всякакви технологии, а обезпечеността с мотивирани учители, които са обучавани от Педагогическият Колеж на Колумбийски Университет при внедряване на новите подходи и методи на работа. Училищата и респективно учителите разполагат с много голяма свобода и същевременно отговорност при определяне на учебното съдържание. В основата на всеки урок е заложено развитие и прилагане на 4-те „К“ – Комуникация, Критично мислене, Колаборация (сътрудничество), Креативност.

sash_3_2016

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Няма учебници, няма и междучасия! Учебният час е 42 мин. и 3 мин. за придвижване до следващия кабинет. Уникално! И работи!

След 21 дни ние се завърнахме в България вдъхновени за промяна! Вярваме, че ако искаме нещо да се промени, всеки един от нас може и трябва да промени нещо сам. Ние приехме предизвикателството като истински лидери не само да задаваме посоката, но и да се опитаме да бъдем посоката за своите колеги и професионални общности!

Мария Кутрянска, ст. учител по английски език

СУ „Васил Левски“, Велинград

 

Коментара (0)

Следете за нови коментари с RSS

Напиши коментар

smaller | bigger

busy