Вход

За да виждате сайта пълноценно, моля използвайте някои от тези браузъри:

mozila_logo

google_logo

Велинград сърдечно посрещна участниците и гостите на Националния кръг на олимпиадата по руски език ПДФ Печат Е-мейл

olimpiada_ruski_logo_2017Олимпиадите по отделните учебни предмети имат специално място в живота на учениците. Участието в тях е импулс към самоусъвършенстване и непрекъснато творческо търсене. Нестандартните задачи учат учениците да преодоляват психологическите натоварвания, които са характерни при работа в непозната среда, бързо да намират оптимални решения на проблемите.

Особено важно място сред олимпиадите заема Олимпиадата по руски език, която се провежда всяка година от Министерството на образованието и науката на Република България. Националната олимпиада е най-отговорното състезание за учениците, които изучават руски език в нашата страна. За финалния етап на олимпиадата се допускат учениците от 8-12 клас, които успешно са преминали първите два етапа – общински и областен. През 2017 г. в областния кръг на олимпиадата взеха участие 609 ученици от 23 области на България, от които за финалния кръг се класираха 120 ученици от 16 области на страната, представители на 44 училища от 17 града.

 

olimpiada_ruski_logo_1_2017

olimpiada_ruski_2_2017

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Всяка година Националният кръг на олимпиадата по руски език се провежда в различни регионални центрове на България, в училищата-бази за обучението по руски език: в София – 2004, във Велико Търново – 2005, във Варна – 2006, в Благоевград – 2007, в Шумен – 2008, в Плевен – 2009, в Ямбол – 2010, във Враца – 2011, в Пловдив – 2012, в Дупница – 2013, в Стара Загора – 2014, в Русе – 2015, в Бургас - 2016. Тази година олимпиадата се проведе във Велинград, в СУ „Васил Левски“, училище, известно с качественото си образование не само в нашата страна, но и в чужбина.

olimpiada_ruski_3_2017

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

olimpiada_ruski_4_2017

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

olimpiada_ruski_5_2017

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

При подготовката на олимпиадата особено внимание бе отделено на разработването на състезателните задачи. На първо място олимпиадата е интелектуален конкурс на ученици, който позволява да се идентифицират не само фактическите им знания, но и способността им ефективно да ги прилагат в нова среда, която изисква нестандартен подход и творческо мислене. За успешното решаване на състезателните задачи се изисква мобилизирането на всички творчески и изследователски умения. Националната комисия, членове на която са доказалите своя професионализъм университетски преподаватели по руски език и учители по руски език в базови училища, с чест се справи с тази отговорна задача. Предложените състезателни варианти са разработени с оглед на психологическите особености на всяка възрастова група участници и съдържат интересни текстове за четене и слушане с разбиране, граматически тестове и творческа задача, която позволява на учениците да покажат не само нивото на владеене на езика, но и литературния си талант.

Подготовката и провеждането на Националната олимпиада изискваше от нас, организаторите, специален подход. Ние се опитахме да вземем предвид факта, че за учениците олимпиадата е екстремна ситуация, предизвикана от непознатите условия за работа, необичайното съдържание на състезателните задачи, ограниченото време за тяхното изпълнение. Затова за нас беше толкова важно да се погрижим за доброто настроение на участниците.

На 17 март 2017 г. всички участници и гости бяха поканени на тържествен концерт, подготвен от учениците на СУ „Васил Левски“. Сред официалните гости бяха Първият  секретар на Посолството на Руската федерация и представител на Министерството  на образованието и науката на Русия г-н Роберт Робертович Шестаков, официалният  представител на „Россътрудничество”( Федералната агенция към МВнР на Русия за работа с Общността на независимите държави, сънародниците, живеещи в чужбина, и международното хуманитарно сътрудничество), съветник към Посолството на Русия в България и директор  на Руския културно-информационния център г-н Павел Владимирович Журавлев, главният експерт по руски език в Министерството на образованието и науката на Република България д-р Стоянка Почеканска, г-жа Валентина Кайтазова - началник на Регионалното управление на образованието- Пазарджик, д-р Костадин Коев - кмет на град Велинград, представители на издателства за  учебно-методическата литература в подкрепата на изучаването на руски език, директори на училищата от Велинград и на училища-бази за обучението по руски език от други градове на страната, университетски преподаватели, учители, родители, ученици, хора, които се отнасят с  уважение към Русия и обичат руския език и култура. Важно е да се отбележи, че от името на Россътрудничество на всеки участник в Националния кръг на олимпиадата беше поднесен подарък в знак на уважение към неговия труд. Официалните лица, които поздравиха участниците в събитието по време на концерта, изказаха благодарност на домакините за отличната  организация и пожелаха на учениците успех в състезанието.

В събота, 18 март 2017г., СУ „Васил Левски“ посрещна 118 ученици - участници в Националния  кръг на  олимпиадата  по руски език. Точно в 9 часа в присъствието на председателя на Националната комисия за организиране и провеждане на олимпиадата –г-н  E. Моллов, главния експерт по руски език в Министерството на образованието и науката на Република България – г-жа С. Почеканска, представителя на Министерството на образованието и науката на Руската федерация при Посолството на Русия в България г-н Р. Р. Шестаков, официалния представител на „Россътрудничество” г-н П. В. Журавлев  и членовете на националната комисия ученици избраха 5 теми за съчинения, предназначени за различните възрастови групи и беше даден стартът на националния кръг на олимпиадата.

През същия ден в СУ „Васил Левски“ успешно преминаха работни срещи с учителите, съпровождащи участниците на олимпиадата. Успешно се проведе и Форум, организиран от Българската национална мрежа на преподавателите по руски език и култура„

Националната олимпиада по руски език, проведена в СУ „Васил Левски” Велинград, без съмнение ще бъде от голяма полза за всеки участник.  Придобитият опит ще се превърне в стимул за задълбочаване на познанията  му по руски език.

Коментара (0)

Следете за нови коментари с RSS

Напиши коментар

smaller | bigger

busy