Вход

За да виждате сайта пълноценно, моля използвайте някои от тези браузъри:

mozila_logo

google_logo

Героите от Кара тепе - саможертва, която вдъхновява ПДФ Печат Е-мейл

vazrogdenci_logo_2017На 5 .10. 2017г. в местността Кара тепе тържествено бе отбелязяна 105-годишнина от обявяването на Балканската война. Събитието бе организирано от община Велинград, Дружеството за защита на Родопите, Дружба Родина и НЧ “Васил Левски-1904”.

Пред паметната плоча на воеводата Иван Ботушанов отдадоха почит родолюбиви велинградчани.Присъстваха Б. Мандраджиев, председател на Общински съвет Велинград, М. Зинкова, директор на Дирекция „Хуманитарни и социални дейности“ , директори на горски стопанства, читалищни дейци , ученици от НГГС “Хр. Ботев”. Своята почит и съпричастност отидохме да изкажем и ние, представителите на клуб „Млади възрожденци“ към СУ „Васил Левски“.

Събитието започна с панихида за загиналите в Балканската война, която отслужи отец Стоил Лазаров.Бе прочетен поздравителен адрес от кмета на община Велинград, д-р Костадин Коев , а паметната плоча на героите бе отрупана с цветя от признателните потомци.

vazrogdenci_1_2017

 

 

 

 

 


Мирослава Янчева, ученичка от СУ „Васил Левски“ произнесе слово, в което припомни за храбростта, проявена от българските войни. В нашия район е действал Родопският отряд, командван от генерал - майор Стилиян Ковачев. Заедно с бойците от отряда се сражават и множество доброволчески чети, една от които е на воеводата Иван Ботушанов. Именно тя се отправя от Кара тепе към територията на противника като авангард на освободителната българска армия. В нея участват 180 души предимно преселници в Чепинско от Разложко и Неврокопско.

vazrogdenci_33_2017

 

vazrogdenci_4_2017

 

Днес ние членовете на клуб „Млади възрожденци“, усетихме величието и героизма на отминалата епоха, преклонихме се с признателност пред подвига и саможертвата на българските войни и си тръгнахме с вярата, че ще бъдем техни достойни наследници. Решиде Дурльова, Нифка Крънчева –клуб „Млади възрожденци“, СУ“Васил Левски“

 

 

 

 

 

Коментара (0)

Следете за нови коментари с RSS

Напиши коментар

smaller | bigger

busy