Вход

За да виждате сайта пълноценно, моля използвайте някои от тези браузъри:

mozila_logo

google_logo

"БЪДИ УНИКАЛЕН" В ИТАЛИЯ ПДФ Печат Е-мейл

italia_logo_2018 2На 25 февруари се проведe първaтa ученическa мобилност по проекта BEUnique (Бъди Уникален). Трима от възпитаниците на СУ „Васил Левски“ Велинград, Емилия Бакърова, Тодор Николов и Мария Ангелова пътуваха до Торино, Италия като представители на училището, и ръководителите им г-жа Иванка Пукнева и г-жа Людмила Рижук. Това беше първото пътуване със самолет на младите деветокласници и те определено не останаха разочаровани. Те бяха топло посрещнати на летището от приемните семейства, след което бяха заведени в уютните им домове и прекараха вечерта, опознавайки новите си приятели. На сутринта дейностите започнаха със среща в училището (ITIS Luigi Casale Torino), където учениците имаха възможността да проследят как протича един учебен час. След това се придвижиха към библиотеката. Там се проведе официалното посрещане на учениците от останалите пет страни: България, Румъния, Гърция, Полша и Португалия. По-късно групата разгледа Националния музей на киното и посети Моле Антонелиана (кулата в Торино).

На следващия ден участниците в проекта и техните ръководители разгледаха Музея на съпротивата и Египетския музей.

На 28-ми те се запознаха с гамбиеца Осман и част от екипа на Червения Кръст, които им разказаха повече за организацията и процедурите, през които преминават бежанци и как биват настанявани там.

Първи март беше денят, в който групата от чужденци се запознаха с българската мартеница в центъра за Социални изкуства и вкусиха сладки и халва от други страни. Българските ученици дори успяха да интервюират Джейкъб - певец, получил образование и възможности благодарение на центъра. Всички се радваха и споделяха обичаите си, което ги сплоти още повече.

В последния ден ученици и преподаватели се събраха за една прощална вечеря и официално награждаване на всички участници. Там те се разделиха емоционално и си обещаха, че ще поддържат контакт. Невероятно бе за всички как един учебен проект може да даде път на толкова много нови приятелства и връзки за толкова кратко време. Всички бяха доволни и щастливи и се разделиха с пожеланията скоро да се видят пак!

Мария Ангелова – ІХ клас, СУ „Васил Левски“

 

italia_l1_2018

 

italia_2_2018

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментара (0)

Следете за нови коментари с RSS

Напиши коментар

smaller | bigger

busy