Вход

За да виждате сайта пълноценно, моля използвайте някои от тези браузъри:

mozila_logo

google_logo

НАЦИОНАЛНО СЪСТЕЗАНИЕ ПО ФИНАНСОВА ГРАМОТНОСТ ПДФ Печат Е-мейл

juniar_logo_2018.jpgЗа шеста година JA България  организира Националното състезание за финансова грамотност „Финансов лагер“ за ученици от гимназиален етап. Участие в двудневната инициатива взеха 63 ученици от 21 училища в 13 града, които през тази учебна година изучават програмата „Учебна компания“ на Джуниър Ачийвмънт. Едни от тях бяха възпитаничките на СУ "Васил Левски" Решиде Дурльова, президент на компания Y.E.S, и Нифка Крънчева - финансов мениджър.

Разпределени в 12 екипа, учениците работиха над казус, свързан със съставяне на бюджетен план на предприятие. Всеки екип изтегли една тема от различна сфера на бизнеса – технологично, социално, зелено предприемачество, финансов сектор, образование и култура, в която трябваше да генерира иновация. Отборите съставиха и бизнес план за нейното реализиране.

За да бъдат убедителни, учениците имаха задача да представят бюджет за продажбите, бюджет за разходите и бюджет за паричните потоци за две тримесечия с реалистично изчислени резултати.

В края на втория ден всички 12 идеи бяха представени пред журито.

Казусът, по който работиха Решиде Дурльова и нейният отбор, беше свързан с финансовия сектор. След редица проучвания  те установиха, че финансовата неграмотност е проблем на българското население. За да решат проблема,  отбор "Unitas" предложи създаване на приложение, което е в помощ на хората за по-лесно управление на собствените им средства.

juniar_1_2018

 

 

 

 

 

Отборът "Power girls", в който участваше Нифка Крънчева, предложи вендинг машина, която  трябва да бъде инсталирана във всяко едно българско училище, за да събира стари тетрадки и учебници и в замяна да натрупва точки в специална електронна карта, с която могат да купуват нови учебни материали.

juniar_2_2018

 

 

 

 

 

След дълго обсъждане и подробно съгласуване журито единодушно реши да обяви за победител идеята на учениците от отбор „Power Girls” (Нифка Крънчева, СУ „Васил Левски“,Велинград; Мария Иванова, ДФСГ „Интелект“, Плевен; Петя Горанова, 23 СУ „Фр. Жолио-Кюри“, София; Зорница Иванова, ПТГ „Н. Вапцаров, Самоков; Михаела Дакова, ПМГ „Баба Тонка“, Русе).

„Идеята на „Power Girls“ е наистина много практична и лесна за реализиране. В училищата, а и в много други институции, се генерират доста хартиени отпадъци, които би могло да се събират по по-мотивиращ начин и да се поощряват тези, които го правят“, каза Галина Томова от Ситибанк след награждаването на участниците.

Милена Стойчева, изпълнителен директор на JA,  допълни: „Идеите, които спечелиха награди днес, имат реален бизнес потенциал и това само доказва, че има необходимост да провеждаме такива иновационни лагери, тъй като младите хора днес се нуждаят от място, където да могат да ги споделят и да получат подкрепата и на бизнеса в най-ранен етап.“

Нифка Крънчева

 

 

 

Коментара (0)

Следете за нови коментари с RSS

Напиши коментар

smaller | bigger

busy