Вход

За да виждате сайта пълноценно, моля използвайте някои от тези браузъри:

mozila_logo

google_logo

СЕДМИЦА НА НОВИ ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВА ПДФ Печат Е-мейл

diskrimin_logo_2018Много емоциална и изпълнена с положителен заряд бе изминалата седмица за учителите и учениците  от Иновативно Средно Училище „Васил Левски“. Пристигнаха гостите ни от Италия, Португалия, Полша, Гърция и Румъния по проект „Бъди уникален“  на програма „Еразъм +“. Главен координатор на проекта е г-жа Иванка Пукнева, без чиято професионална организация и ценен опит, петдневната  чуждестранна визита нямаше да се превърне в истинска арена на нови знания.

Дискриминацията - расова,социална и религиозна и нейното преодоляване в различните страни, предразсъдъците на нациите, които все още съществуват и начините да се преоборим с тях бяха водещ акцент на подготвените презентации, видеа и постери на партниращите си страни.

diskrim_1_2018

 

 

Чуждестранните ученици посетиха учебни часове по Химия и опазване на околната среда и Математика. Така те се запознаха с българската образователна система  и видяха колко усилия полагат нашите възпитаници, за да засвидетелстват призовите места от национални и европейски надпревари. Програмата включваше посещения на различни социални, културни и исторически забележителности.

diskrim_7_2018

 

 

 

 

Новите ни приятели се запознаха с доброволци от Областната организация на Червения кръст в България, научиха  как те подпомагат възрастни хора и деца в неравностойно положение. Разгледаха Стария град в Пловдив, както и църквата "Св.Св. Константин и Елена" - един от най- старите християнски храмове на Балканския полуостров. Посетени  бяха   Центърът  за настаняване от семеен тип  и  Центърът за специална образователна подкрепа в града ни . За това, че Велинград е едно неповторимо планинско  кътче с богата  материална  и духовна култура се увериха  и  гостите ни. В Историческия музей те имаха възможността да се научат на традиционната восъчна техника за писане на великденски яйца. Видяха и разнообразни костюми на различните религиозни общности, населяващи Чепинския край – християни, мюсюлмани, армъни. Чужденците останаха очаровани от богата ни история и факта, че освен всичко това Велинград се слави  с лековитата си минерална вода, красива природа и спокойствие.
Последният ден бяха разгледани Батак и крепостта Цепина. А вечерта бе организирано прощално парти, където домакините се бяха погрижили за уютната атмосфера и вкусната храна.

diskrim_4_2018

 

 

 

Развлекателната част бе много интересна, наситена с традиционни български танци и песни. Деветокласниците Цветелина Главчева и Давид Георгиев демострираха  музикалните си и танцови заложби, с което предизвикаха бурните аплодисменти на присъстващите. Чужденците не отстъпиха и също представиха характерни танци и песни  от родните си краища. А кулминацията  на вечерта бе музикалното  изпълнение на нашата талантлива преподавателка по Музика – Величка Бъсина, която изправи  гостите  на крак, развълнувани от невероятния й глас.

diskrim_6_2018

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

diskrim_8_2018

 

И така цялото това преживяване приключи  с трупане на нови знания, ценен опит и преодоляване на езикови бариери. Не се сбогувахме с чужденците, а си обещахме отново да се срещнем в най-скоро време, защото проектът продължава  и през следващата година, а и  приятелствата, които създадохме,  ще останат завинаги.

Юлия Съртева, учител в СУ „Васил Левски“ Велинград

Коментара (0)

Следете за нови коментари с RSS

Напиши коментар

smaller | bigger

busy