Вход

За да виждате сайта пълноценно, моля използвайте някои от тези браузъри:

mozila_logo

google_logo

Занаяти и фолклор в Словакия по проект „Херкулес“ ПДФ Печат Е-мейл

slovakia_logo_2019

Програма Еразъм предоставя възможности за развитие в много посоки в образованието, а проект „Херкулес”, в който участва Иновативно СУ „Васил Левски” Велинград е нагледен пример за това развитие - изучаването и съхраняването на културното наследство на всяка нация са залог за успешното и бъдеще. Срещата на шестте училища бе организирана от координатора на проекта - Гимназия „Антон Бернолак” в словашкия град Наместово.

 

Темите, по които работиха участниците този път бяха занаяти и фолклор, а това включваше изследване на историята, значението и съхраняването на три занаята, изготвянето на видеоклип и презентирането на един от занаятите, характерен за региона. Представянето на историята на Възрожденската дърворезба и българска иконопис бяха в центъра на нашето представяне и впечатлиха останалите участници както с историята и творбите на тези два занаята така и с качеството на видеоклипа, отразяващ тяхната история и значение за българската идентичност.

slovakia_4_2019

И макар, че някои ученици и учители вече познаваха нашия фолклор от срещата през февруари в града ни, характерният неравноделен  такт на българските хора както и колоритните български носии отново впечатлиха всички и неизменното право хоро ни събра под звуците на „Пустото лудо и младо”, изпълнено от Цветелина Главчева.

slovakia_2_2019

Опознаването на занаяти и фолклор на останалите страни бе другият въздействащ резултат от срещата като пробването в импровизирани работилници допринесе още по-вече за реалния ефект от изучаването на тази част от културното наследство на всеки народ.

Посещението на етнографския музей на открито край град Зуберек още веднъж ни показаха, че бита и културата на европейските народи носят свой отпечатък, но и имат много общи черти,

Една много важна цел на проектите в програма Еразъм  е обмяната на опит и тази среща бе нагледен пример за това- редом с преподавателите по различни учебни дисциплини, в Наместово се срещнаха и обмениха опит директорите на 4 училища.

slovakia_3_2019

Разнообразието на подход в обучение, контрол и управление на едно средно училище в толкова различни по образователна система, култура и бит страни наистина предлага много идеи: някои ефективни, други странни или невъзможни. Едно стана ясно, за да има качествено образование е необходимо единомислие и общи усилия за спокойна и ползотворна работа.

 

Иванка Пукнева, старши учител

Коментара (0)

Следете за нови коментари с RSS

Напиши коментар

smaller | bigger

busy