Вход

За да виждате сайта пълноценно, моля използвайте някои от тези браузъри:

mozila_logo

google_logo

Полша уважава своето училище ПДФ Печат Е-мейл

polsha_logo_2019Бъди уникален (bEUnique)- проектът, по който работим в Иновативно училище „Васил Левски”, наистина дава възможност за срещи с уникални хора,места и събития. Поредната мобилност от този проект в училище „Ян Джерджон”край гр. Ключборк е доказателство за това.

Петте дни в този малък учебен център край един малък полски град ни запознаха с уникални традиции и взаимоотношения, упорита работа и високи резултати на учители и ученици. Училището е връстник на Велинград и вече 70 години обучава млади хора за работа в сферата на селското стопанство ползвайки модерни похвати и технологии, разполагайки с най-съвременно оборудване и подкрепяно от държава и месни институции.

Домът за подпомагане на социално слаби семейства в града, обгрижващ деца от 1ви до 8ми клас, се срещнахме с преподаватели и деца, които учеха и творяха с желание и бяха горди с постигнатите резултати в различни области на обучението и спорта.

polsha1_2019

Уникална креативност и търпение проличаха в работата на учителският колектив в учебния център за работа с деца с увреждания, който е институция от 40 години и разполага с изключително модерна база за успешна работа.

Двете пътувания до Вроцлав и Краков бяха изпълнени с прекрасни впечатления и определено ни дадоха възможност да погледнем на бившата немска провинция Силезия в по-различен аспект. Редом с историческите места като сградата на вроцлавското кметство, смятана за един от най-прекрасните образци на готическата архитектура в Централна Европа, театър "Лабораториум", катедралата «Дева Мария, замъкът Вавел в Краков, ние научихме подробности от новата история на Полша.

Това, което ме впечатли най- много през изминалата седмица в полското училище, бе съхранената традиция, респектът към учителя, вниманието и грижата на държавата и обществото към училището като институция.

Сякаш бях свидетел на периода на Възраждането, но в полски вариант.

Май е време да възродим това и у нас!

Коментара (1)

Следете за нови коментари с RSS
Оправете си сайта
0
Немога да видя кои ще са учители на дъщеря ми
Атанас , септември 08, 2019

Напиши коментар

smaller | bigger

busy