Вход

За да виждате сайта пълноценно, моля използвайте някои от тези браузъри:

mozila_logo

google_logo

Финландия - уважение и свобода ПДФ Печат Е-мейл

finlandia_logo_2019В продължение на една седмица (6-12 октомври) директорът на СУ "Васил Левски" Велинград, Емил Моллов и преподавателят по английски език Мария Кутрянска имахме възможността да "разгадаем" тайната на успеха на финландската образователна система като участвахме в проект по програма Еразъм+ " Иновациите-стъпка към успеха".

Да, технологиите във Финландия са навсякъде. Учениците задължително отиват на училище със собствен лаптоп. В часовете, които за прогимназиален и гимназиален етап на средното образование са 75 мин, те съсредоточено чукат по клавиатурите и представят проекти. Редуват мобилен телефон с таблет или лаптоп и тихо излизат и се появяват в класната стая без да нарушават преподаването на учителя или учебния процес на техните съученици. Сякаш се чувства по-скоро свободният университетски дух и атмосфера.

 

finlandia_1_2019

 

 

 

 

 

 

 

 

 

finlandia_2_2019

 

 

 

 

 

 

 

 

 

finlandia_3_2019

 

И все пак тинейджърите са тинейджъри по всички географски ширини. Не се различават много по външност и интереси, но тук цари спокойствие и сякаш напрежението и стресът отдавна са отстъпили пред осъзнатия избор да се развиват в посока и с темпове, които сами са си избрали. Учителят, от своя страна не налага авторитарно мнението си и не се държи наставнически. Не винаги харесва какво се случва в класната стая, но сякаш няма земни сили, които да го изкарат от равновесие. Уважението и респекта са двупосочни. Всъщност, те са ключови за цялото общество. Сигурността на учениците и учителите идва от подкрепата на обществото. Безплатното образование, безплатният обяд със здравословна храна, безплатните учебници и материали са само част от веригата на загриженост и  респект. Учебните заведения са равнопоставени и няма елитни или по-изоставащи училища. Професията на учителя е престижна, привлекателна и много желана като кариера за развитие. Родителите по типичния скромен и изтънчен финландски маниер възпитават децата си на трудолюбие и уважение към институцията училище и преподавателите, техни ментори и обучители.

А иначе, като цяло, финландската образователна система е много близка до нашата.
Тръгвайки си от Хелзинки ние мислим, че сме открили отговора на загадката "какво всъщност прави една система, която е толкова близка до българската така успешна и водеща в световен мащаб?"
За нас отговорът е ясен, уважението към учителя, свободата на ученика и най-важното - подкрепата на цялото обществото !

Мария Кутрянска,
старши учител, СУ "Васил Левски" Велинград

Коментара (0)

Следете за нови коментари с RSS

Напиши коментар

smaller | bigger

busy