Вход

За да виждате сайта пълноценно, моля използвайте някои от тези браузъри:

mozila_logo

google_logo

„Х Е Р К У Л Е С” И СКРИТИТЕ НАЦИОНАЛНИ СИМВОЛИ ПДФ Печат Е-мейл

f_logo_2019Изключително вълнуваща и творческа беше изминалата седмица от 07.10.2019г до 11.10.2019 г. за учениците от ИСУ „Васил Левски” Велинград, в град Каунас, Литва. Осъществи се поредната мобилност по проект HERCULES - Проучване, споделяне и съхраняване на скритите съкровища на Европа по програма Еразъм +.

Участваха шест държави – България, Словакия, Полша, Португалия, Кипър и Литва. Домакин беше училището за приложни изкуства  Kauno Taikomosios Dailes Mokykla в град Каунас, Литва. Проведената мобилност имаше за цел запознаване и разбиране на скритите национални символи и традиционни мотиви в изкуството и занаятите на всяка една от страните. Плануваните дейности имаха за цел да разширят представата на учениците за културното наследство, да ги научат на практически умения, чрез които да могат да оценят и съхранят културата, историята и изкуството, които са предавани от поколение на поколение през вековете.

f_1_2019

Учениците презентираха страната, региона и училището, също така представиха  традиционните символи и мотиви, които са характерни за българските занаяти. Заеха се с предизвикателната задача да изработят сами баджове-значки със своето име и държава, да изплетат гривни, да гравират метални украшения за своите колиета, да направят професионални снимки и да изработят керамични плочки.

f_3_2019

 

 

По този начин учениците имаха възможност да сътворяват изделия на изкуството като истински творци, художници и дизайнери, по много креативен и изобретателен начин. Уроците по изкуство, занаяти и дизайн запознаха участниците с редица практически умения, които им помогнаха в правилното приложение на редица материали, инструменти и пособия, които използваха. Така те развиват креативното мислене и увереност в себе си и усъвършенстване на знанията и уменията. Учениците могат да идентифицират културните различия и да приемат чуждите културни особености, представени в международен план. Активното и отговорно участие на учениците в опазването, съхранението и разпространението на националното и европейско културно наследство, допринесе за обогатяването на техните знания и компетентности за културната идентичност.

f_2_2019

Пътуването до гр. Каунас не само обогати впечатленията и положителните емоции, запозна ни с интересни забележителности и факти от историята на Литва, но също така създаде и много нови приятелства и връзки за толкова кратко време.

Анелия Пеева

Учител, СУ „Васил Левски’’ Велинград

 

 

 

Коментара (0)

Следете за нови коментари с RSS

Напиши коментар

smaller | bigger

busy