Вход

За да виждате сайта пълноценно, моля използвайте някои от тези браузъри:

mozila_logo

google_logo

Y.E.S. – G.R.E.E.N. ПДФ Печат Е-мейл

yes_logo1_2019В петък на 29 ноември завърши първата мобилност на проекта Y.E.S. – G.R.E.E.N. по програмата Еразъм+. Учениците от петте училища, а именно България, Италия, Литва, Словакия и Чехия бяха посрещнати от Солдинската гимназия в Нарва, Естония. Въпреки студеното и дъждовно време училищната зала грейна от усмивките на участниците – гости и домакини. След кратка приветствена реч от директора на гимназията, и така наречените „игри за разчупване на леда“, домакините запознаха гостите с народните танци, характерни за Естония като също така показаха традициите за посрещане на празника на Св. Екатерина. След обяд започна същинската работа по проекта, като всеки от участниците, представляващи своята страна, демонстрираха резултати от изследване на темата на мобилността на проекта, а именно „Устойчиво производство и потребление“ проучени за тяхната страна. Като продължение учениците представиха презентации за истории на успешни предприемачи, които работят в сферата на преработката на различни видове отпадъци. Като край на деня всички учители и ученици бяха поканени на междукултурна вечер, където всяка от страните представи своите традиционни ястия.

yes_1_2019

 

 

 

 

 

 

 

 

 

yes_2_2019

 

 

 

 

 

 

 

 

 

yes_3_2019

 

 

 

 

 

 

 

 

 

yes_4_2019

През втория ден на учениците беше възложена задача да създадат зелена приказка на различни екологични теми, засягащи глобални проблеми. След напрегната творческа работа, всички посетиха град Уст-Нарва, намиращ се на брега на Балтийско море. За завършек на деня беше организирано посещение в СПА център в града.

Третият ден започна с участие в CLIL урок на тема „Устойчиво развитие и потребление в Европа“. След завършеният урок учениците и учителите имаха възможността да посетят известният музей „Herman Castle Museum” и да се запознаят с богатата експозиция на музея.

Четвъртият ден беше изцяло посветен на посещение на столицата на Естония, град Талин. Първо учениците се запознаха с дейността на неправителствената организация „MONDO”, работеща в сферата на устойчивото развитие на Естония. След това участниците се разходиха из стария град на Талин.

В последният ден на мобилността, гостите посетиха уроците на своите домакини, след което продължиха работата по завършване на зелените приказки. Всички ученици се справиха чудесно със възложената им задача, демонстрирайки много знания, креативност и фантазия в демонстрирането им.

Всички участници бяха поканени на концерт – „Училищна Евровизия“, където представители на различни училища в града, изпълняваха песни на различни езици, представлявайки Англия, Русия, Естония, Швеция, Италия, Израел. Последната вечер на посещението в Естония се превърна в незабравимо преживяване за участниците. Бяха връчени сертификати, като след това беше проведена интересна игра – записване на впечатления и пожелания на новите приятели, много снимки, много музика и много танци.

Първата среща на учениците в проекта завърши с много емоции, радост и незабравими преживявания, нови запознанства и нови приятелства, давайки успешно начало на проекта “Y.E.S. G.R.E.E.N.”.

 

 

 

Коментара (0)

Следете за нови коментари с RSS

Напиши коментар

smaller | bigger

busy