Вход

За да виждате сайта пълноценно, моля използвайте някои от тези браузъри:

mozila_logo

google_logo

СКРИТИТЕ СЪКРОВИЩА НА ЕВРОПА ПО ПРОЕКТ "ХЕРКУЛЕС" ПДФ Печат Е-мейл

porto_1_logo_2020В периода от 3 до 7 февруари 2020 г. се осъществи поредната мобилност по проект HERCULES - Проучване, споделяне и съхраняване на скритите съкровища на Европа по програма "Еразъм+" в гр. Порто, Португалия. Учениците Венцислав Катранджиев, Георги Аврамов, Петър Сюлеймезян и Християна Димитрова представиха успешно Иновативно СУ "Васил Левски" - Велинград.

Бяхме сърдечно посрещнати от ученици, учители и учителското ръководство в гимназия Carolina Michaelis. След церемонията по посрещането всяка една от участващите страни представи своята държава, град и училище. Една от задачите на проекта беше да се подготвят банери относно местата, свързани с културното наследство, както и традиции характерни за региона. Учениците участваха и в открит урок по португалски език, където научиха основни фрази.

Вторият ден от размяната премина в посещение на долината Доро, където традиционно се произвежда най-известното вино в Порто. Посетихме и музеят на известния писател Мигел Торга на XX век. Малко по-късно имахме възможност да се разходим с лодка по река Доро.

porto_1_2020

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

porto_2_2020

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

porto_3_2020

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Третият ден беше посветен на анализ на резултатите от направените проучвания, до колко населението на съответната страна участник е запознато със своето културно наследство. След което учениците изработиха брошури, представящи най-известните паметници и обекти характерни за региона.

 

Четвъртият ден премина в посещение на забележителностите на града. Започнахме с библиотеката Lello, позната на любителите на Хари Потър, където се е родила идеята за написването книгата. След това се отправихме към стария град, като започнахме с известната ЖП гара в Порто - Сао Бенто, чиито интериорни стени са покрити с характерните за града керамични плочки, изобразяващи исторически и битови сцени и пейзажи от Португалия. Завършихме разходката с посещение на музея World of Discoveries, където беше представена историята на откритията на известни мореплаватели.

Последният ден започна с концерт на училищната група Big Band, след което ни бяха раздадени сертификати за участие в проекта. След церемонията посетихме часове по биология и геология. Срещата завърши с много позитивни емоции, незабравими преживявания и нови приятелства.

Анелия Пеева, учител в Иновативно СУ „Васил Левски“

Коментара (0)

Следете за нови коментари с RSS

Напиши коментар

smaller | bigger

busy