Вход

За да виждате сайта пълноценно, моля използвайте някои от тези браузъри:

mozila_logo

google_logo

JOYFUL - мост за социално приобщаване ПДФ Печат Е-мейл
joily_logo_2022СУ "Васил Левски", Велинград отново прескача прегради и разширява хоризонти като координатор на поредния проект по европейската програма Еразъм+ "Jump On-board Your Fully Unprejudiced Life - JOYFUL" - (2020 г.-2023 г.)
Бенефициенти са ученици и учители от 6 европейски държави- България, Словакия, Полша, Румъния, Гърция и Турция.
Участниците в проекта работят в посока на свързване на традиционната методика с иновативните практики на дигиталната ера и развиване на уменията на 21 век - творчество, сътрудничество, критично мислене, устойчивост, езикови и дигитални компетентности.
Тъй като образованието ни минава през бурни етапи, целта ни е да запазим на борда всички деца и да не позволим на нито един ученик да бъде извън нашето внимание и извън училищната общност. Соцаилното приобщаване е във фокуса на проект JOYFUL, като дава възможност за насърчаване на споделени ценности, равенство, многообразие, недискриминация и позитивен климат в училище.
Не случайно първата среща на учениците от 6-те държави-партньори се проведе в страната, която е родината на демокрацията и градът, който е събрал мъдростта на вековете. От 14 до 18 февруари наш домакин беше Първа гимназия Мелисия в Атина, Гърция. Дейностите в мобилността се проведоха под мотото " Отвъд границите".
joily_1_2022
Първите граници бяха преодоляни чрез дейности, наречени Icebreakers, които включваха подредба на пъзели с характерна забележителност от всяка страна-партньор. Учениците работиха в мултинационални отбори, като по този начин се забавляваха и имаха възможност да се опознаят- за което разбира се допринесе и културната програма, изготвена от нашите домакини.
joily_2_2022
Друга сплотяваща дейност беше изработването на проект на тема “Училище на бъдещето”. Учениците сформираха международните си отбори и демонстрираха интересни и нетрадиционни идеи и представи за едно модерно, лишено от предразсъдъци училище на бъдещето.
Всяка държава представи скеч с типични поговорки, свързани със социалната насоченост на проекта като останалите партньори трябваше да отгатнат поговорката. Този неформален метод за интеграция се оказа изключително атрактивен и провокиращ актьорски талант и изобретателност у учениците, които споделиха с ентусиазъм своите национални мъдрости.
joily_3_2022
Избран бе талисман и химн на проекта като всяка една страна вложи свои типични и в същото време универсални послания. Учениците създадоха и разкази на тема "Every journey begins with a first step" относно социално пренебрегнатите и отхвърлени хора и начините за интеграцията им в Европейското общество. Представени бяха и брошури-пътеводител "The guide of my culture", които съдържат интересни обекти и забележителности в родния край на всеки партньор.
joily_4_2022
Не на последно място културата, историята и традициите на Атина и Гърция заплениха учениците и послужиха като мост между поколения и народи.
След тази ползотворна среща вярваме, че всички участници приеха като свои и отнесоха по родните си места демократичните европейски идеи за равен шанс, свобода, сътрудничество, социално приобщаване и единство в разнообразието, преодолявайки граници и разрушавайки стереотипи.
joily_5_2022
Координатор на проект JOYFUL,
Мария Кутрянска,
учител по английски език,
СУ "Васил Левски", Велинград

Коментара (0)

Следете за нови коментари с RSS

Напиши коментар

smaller | bigger

busy