CLIL и Проектно-базирано обучение за повишаване на ангажираността на учениците

В периода от 01.07.2024г. до 06.07.2024г. се проведе обучение по Програма „Еразъм+“, Ключова дейност 1 „ Образователни мобилности за граждани“, сектор „Училищно образование“ в Будапеща, Унгария на тема „ КЛИЛ и Проектно– базирано обучение за повишаване ангажираността на учениците“. В обучението взеха участие Анелия Пеева ( учител по Английски език), Десислава Гълъбова (учител по БЕЛ и Философия) и Моника Гошевилова (учител в Начален етап).

 PBL, CLIL и PBLL ще подготвят учениците за ситуации от реалния живот, като направят ученето по-смислено и насочат обучаемите към придобиване на компетенции и житейски умения (включително критично мислене, ефективна комуникация и езиково владеене).  Методите ще дадат чудесна възможност за насърчаване  към учебния процес чрез иновативно усвояване на учебното съдържание и подпомогнат изграждане на пълноценни личности.

Участниците в курса проучиха тези смислени подходи за обучение, PBL, CLIL и PBLL, и разработиха креативни идеи и стратегии за повишаване ангажираността на учениците.Имаха възможността да участват в творчески дискусии, групови дейности и обмяна на опит с останалите участници от Испания и Ирландия.

Усвоиха стъпките за проектиране на ефективни урочни единици, които  да улеснят изучаването на учебното съдържание, и развият когнитивните и творчески умения у учениците, да насърчат екипната работа и повишат нивото на ангажираност и резултатите на обучаемите.

Анелия Пеева, учител по АЕ

Десислава Гълъбова, учител БЕЛ и философия

Тържествено връчване на дипломите на випуск 2024

В понеделник, на 17 юни, се проведе тържествена церемония по връчване на дипломите на нашите зрелостници. Родители, учители и приятели присъстваха на събитието. Всички зрелостници бяха облечени в традиционни тоги и академични шапки, символизиращи тяхното постижение и готовността им за следващата стъпка в живота. Церемонията започна с изпълнение на училищната рок група с ръководители Величка Божанова и Емил Балабанов. Приветствено слово произнесе преподавателят по български език и литература Мария Чорбаджиева , която поздрави учениците за упоритата им работа и им пожела успех в бъдещите начинания. Директорът г-н Емил Моллов също поздрави присъстващите. Развълнувани и пълни с емоции първенците на випуска Гергана Благоева и Ивайла Босакова се обърнаха към всички с трогателни думи. Илия Колчев от името на родителите благодари на преподавателите ни и пожела успех на зрелостниците. След това, един по един, зрелостниците излизаха на сцената, за да получат своите дипломи. Всеки от тях бе поздравен лично и получи заслужените аплодисменти от присъстващите. След връчването на дипломите, дойде моментът, който всички очакваха с нетърпение. Зазвучаха първите акорди на емблематичната песен "We Are the Champions" на Queens и тогава всички хвърлиха своите шапки високо нагоре, като символ на радостта, гордостта и успеха.

Запознаване на зрелостниците с оценените им изпитни работи - ДЗИ 2024 сесия май-юни

Уважаеми  зрелостници от СУ "Васил Левски", уведомяваме Ви, че на  10.06.24г., 11.06.24г.  и  12.06.24г. от 13:00 ч. до 16:00 ч. може да се запознаете с писмените си работи от ДЗИ,  срещу документ за самоличност.

Запознаването с оценената индивидуална работа става в присъствието на представители на училищната зрелостна комисия за организиране и провеждане на държавни зрелостни изпити чрез влизане в специализирана система с определени права на достъп като:

  • ученикът вижда сканираната и оценена изпитна работа с присъдени точки за всяка една задача;
  • сканираното изображение не може да бъде снимано, записвано, отпечатвано и изнасяно от залата;
  • не се допуска разглеждане на други изпитни работи.

Предвид спецификата на ДЗИ по информатика и информационни технологии зрелостниците може да се запознават в същия срок с оценените си изпитни работи само в училище, където се е провеждал изпитът, на компютър, на който има инсталиран сертификат за достъп до изпитната система exams.mon.bg

24.05.2024г. ден на българската писменност, наука и култура

Тържеството по случай 24. Май- Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската писменост започна точно в 9 часа. Малките и атрактивни мажоретки към нашето училище дебютираха със свое изпълнение. С аплодисменти бяха посрещнати и зрелостниците от випуск 2024г. След издигане на националния и европейския флаг, бе внесено и знамето на училището, прозвуча и училищния химн. Водещите на тържествената програма Даяна Василева и Иван Енев привестваха всички присъстващи с трогателни и емоционални думи. Привествено слово по случай 24 май произнесе директорът г-н Емил Моллов. Гости на тървеството бяха японският професор Хиту Хакаташи и съпругата му, Цветанка Тошева, Николина Асьова и родители.От името на целия випуск дванатесетокласничката Виктория Алемкова произнесе слово, а Салихе Бодева предаде символично огъня на знанието на първокласника Калоян Хаджийски. Тазгодишният носител на училищната стипендия „Аз и моето училище“ е Габриела Хаджиева. Директорът ни Емил Моллов също награди и учители за техния професионализъм и издигане авторитета на учебното ни заведение. Тържеството приключи с музикалното изпълнение на уникалния ни талант Калина Десподска и очарователните мажоретки с ръководители Давид Георгиев и Моника Гошевилова.

Поздравления за носителите на почетно отличие "Неофит Рилски" за 2024 г.

СУ "Васил Левски", Велинград, 23.05.2024 г.,
Поздравления за носителите на почетно отличие "Неофит Рилски" за 2024 г. -
Неджат Кехайов, заместник-директор по учебната дейност,
Мария Чорбаджиева, старши учител по български език и литература.
Пожелания за здраве и бъдещи успехи!